I juni ska jag presentera min pågående forskning på de Teknik- och vetenskapshistoriska dagarna som anordnas på Tekniska museet, Stockholms universitet och Kungliga tekniska högskolan 12–14 juni 2024.

Kurs i simuleringsspråket GPSS II på Handelns gård på Lidingö. Foto: Sune Sundahl/ArkDes.

Programmeringens svenska utbildningshistoria är än så länge relativt odokumenterad, och jag håller på att sammanställa en grundläggande historik över när, var och hur det utbildades i programmering under 1950- till 1970-talen i Sverige, och vilka det var som gick kurserna och programmen.

I USA ökade andelen kvinnliga studenter på de datavetenskapliga utbildningarna under 1960- och 1970-talen för att nå en topp under tidigt 1980-tal. Därefter minskade andelen kvinnliga studenter och programmering är mansdominerat både som utbildning och yrke. Men hur var det i Sverige? Åtminstone preliminärt (jag är ju inte klar än!) såg det annorlunda ut, med färre kvinnliga studenter.

Det ska bli roligt att presentera det jag hunnit ta reda på hittills. Vi kanske ses där?

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *