Jag följer utvecklingen av ActivityPub och tillhörande plattformar (där Mastodon är den mest kända) med stort intresse. Sedan jag lämnade Twitter – jag förstår den som är kvar, men för mig ger det en alltför sur eftersmak att skriva där – har jag blivit mer aktiv främst på LinkedIn, men skulle hellre se att en plattform med öppen källkod och större användarinflytande kan ta över det utrymme som lämnats av Twitter.

För en vecka sedan lanserades 1.0-versionen av wordpresstillägget ActivityPub för WordPress, som helt enkelt aktiverar en grundläggande activitypub-profil för en wordpresswebbplats (för hela webbplatsen och/eller per inläggsförfattare). Den som har ett konto på någon activitypubserver (mig hittar ni på Mastodon: @aronambrosiani@glammr.us) kan därefter gå in och följa webbplatsen och få nya inlägg i sitt flöde. Dessutom går kommunikationen åt båda hållen – svar på activitypub-inlägget dyker upp i WordPress som kommentarer.

Jag har själv dragit mitt strå till stacken och översatt ActivityPub-tillägget till svenska. Inte helt lätt och inte helt perfekt, men förhoppningsvis sänker det tröskeln en aning för den som är sugen på att koppla upp sin wordpressblogg mot Mastodon/Fediverse.

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *